CHLÉB NÁŠ VEZDEJŠÍ…
Tradice stará minimálně 14 tisíc let, známá již i prvním lidem, kteří šli proti proudu Svratky a postupně prozkoumávali a osidlovali Bystřicko. Mouka, voda, většinou i sůl a kvásek – suroviny, které dávají vzniknout pokrmu, který je nejen u nás základní potravinou.
O chlebu můžeme psát velmi dlouze – o jeho kolébce v oblasti Palestiny, Sýrie a Turecka, o tom, jak byly archeologickými výzkumy zjištěny stopy po obilninách i pečení, o zvláštním významu chleba jako „božího daru“ pro Slovany, o odlišnostech chleba v jednotlivých zemích, ale i o významu kvasu pro lidské stravování. S chlebem se pojí i řada světových rekordů a zajímavostí, a jako významná potravina má i svůj světový den 16.října.
Ale vraťme se po stručném uvedení mezinárodní tradice k nám, na Bystřicko. Do úctyhodné řady Nositelů tradic Bystřicka, přibývá letos jedenáctý. Jde právě o toho, kdo významnou tradici pečení původního kvasového chleba na Bystřicku již 30 let udržuje. A sice o pana Josefa Sedláře, pekaře z Věchnova.
Josef Sedlář se narodil v roce 1960 v Lískovci. Vyučil se pekařem v Brně a v roce 1978 nastoupil do pekárny v Bystřici nad Pernštejnem jako mísič. Od roku 1988 zde pracoval jako mistr směny. Po privatizaci pekárny v září 1991 ukončil zaměstnání a s manželkou se rozhodli postavit si na zahradě rodinného domu ve Věchnově pekárnu vlastní – Sedlářovo pekařství. Přístavba, prováděná svépomocí za odborného dozoru od dubna 1992, byla kolaudována za 4,5 měsíce a 19. srpna 1992 se pekl první chléb. 1. září téhož roku byl zahájen rozvoz výrobků do prodejen Bystřicka.
Od prvopočátku do současnosti je zde chléb vyráběn tradiční metodou třístupňového vedení kvasu, bez použití zlepšujících pekařských přípravků, stabilizátorů a droždí. Kromě „věchnovského chleba“, což je nyní již registrovaná značka, vyrábí pekárna rovněž rohlíky, veky, pletýnky, vánočky, loupáky a sezónně mazance, jidáše a čerty.
Pekárna prošla řadou přestaveb a modernizací. Od ruční výroby a malé elektrické pece se postupně přešlo k současné automatizované výrobě s cyklotermickými plynovými pecemi. Modernizací prošly i všechny obslužné provozy a doprava výrobků a zvýšila se kapacita výroby.
Z původních šesti rodinných pracovníků pracuje nyní v Sedlářově pekařství šestnáct zaměstnanců z Věchnova a blízkého okolí. Pracovní režim, tak jako v každé pekárně, je přizpůsoben spotřebitelům, takže po noční směně začíná již ve čtyři ráno rozvoz výrobků do prodejen.
Výrobky se již zdaleka nerozvážejí pouze na Bystřicko. Věchnovský chléb a další produkty Sedlářova pekařství jdou i do Brna a okolí, na Tišnovsko a od roku 2000 také do Novoměstska a Žďárska.
Proces nastartovaný v roce 1992 upečením prvního bochníku chleba přináší zakladateli Sedlářova pekařství nejen radost a uspokojení z práce, ale je i závazkem, který si vyžádá stálé pracovní nasazení a další péči a investice, aby přízeň spotřebitelů zůstala věchnovským pekařským výrobkům zachována.
Věchnovská pekárna vyrábí přibližně 1000 bochníků chleba denně. Přejme jí mnoho úspěšných dalších let provozu a novému Nositeli tradic Bystřicka, panu Josefu Sedlářovi, radost z úspěšné práce i z pokračování, nyní již rodinné, tradice.
-EZ-
Blíží se:
22. 11. | Galavečer |
25. 11. | Vánoce Osmanyho Laffity |
25. 11. | VÁNOCE OSMANYHO LAFFITY |
28. 11. | Taneční a společenská výchova - Věneček |
Mikroregion Bystřicko
Příční 405
593 01 Bystřice nad Pernštejnem
E-mail:
info@regionbystricko.cz
Telefon:
736 535 145
566 590 399
Předseda:
Libor Pokorný
Správce:
Mgr. Veronika Benová
Specialista pro rozvoj:
Ing. Jitka Dočkalová
IČ: 70830355
©2006 – 2024 Mikroregion Bystřicko
Vytvořil Marek Klusák